hits

JA OG NEI-MAT -eller?

JA og NEI-mat? Det er ikke s svart-hvitt!

Det er p tide slutte dmme mat som riktig eller feil. Har du noen gang flt skyld/skam etter ha spist en bestemt matvare eller matrett fordi det er "usunt"? 

Jeg gjetter at svaret er ja. 

Hva hvis jeg fortalte deg at du trenger ikke fle det snn igjen? Sannheten er, ideen om mat som ?sunn? og ?usunn? er et begrep som hrer til fortiden, og kan faktisk skade deg i det lange lp. 

PROBLEMET MED "SUNT" VS ?USUNT?

Hovedproblemet med denne svart-hvitt-tankegangen er at "usunt" er subjektivt. Hvem lager reglene? Hvem avgjr hva som er sunt? Selvflgelig, med alle alternativer der ute, ville det vrt mye lettere hvis det fungerte p denne mten, men dessverre, du kan ikke ta rett eller feil ved spise en bestemt matvare. For eksempel vil en Paleo-tilhenger fortelle deg at kjtt er bra for deg, mens en ekspert innen plantebasert kosthold mener det er usunt. En tilhenger av ketogen diett vil pst at korn er usunt for helsen, mens tilhengerne av Middelhavskosthold sier de er en god del av den daglige kostholdet. Med s mange forskjellige meninger, syns alle  vre p samme side nr det gjelder noen f ting: mat er sunnere hvis den ikke er genetisk modifisert-GMO, kjemisk-antibiotika- og hormonfri.

 

Det kan virke sprtt tenke at du kan flge et sunt kosthold og likevel nyte noen av din favoritter, vi har en hemmelighet: det er mulig takket vre prinsippene for et balansert kosthold og  spise moderate mengder.

Et balansert kosthold inneholder litt av alt!

Det er naturlig tenke p et balansert kosthold som de matpyramidene de fleste av oss har sett fr, men disse anbefalingene viser seg for  ikke dekke hele bilde. Det er plass til all mat i et balansert kosthold. spise pizza eller iskrem ved en spesiell anledning gjr ikke at du automatisk er i faresonen for helserelaterte sykdommer. Det disse matpyramidene forteller deg er hvilke matvarer hoveddelen av kostholdet ditt br best av. 

Det unng bestemte matvarer helt kan faktisk fre til en flelse av savn som igjen frer til overspising. En ideell balanse handler om  spise smakfull mat med lavt energiinnhold som hovedregel og mer energirike matvarer en sjelden gang.

Trikset er utvikle sunne vaner som for det meste frer til at du spiser mat som fremmer din helse og velvre, blandet med noen utskeielser. Det vre oppmerksom p hvordan du fler deg etter  ha spist visse matvarer kan hjelpe deg innse nr du er ute av balanse og m justere hva du har spist. 

 

Nr det gjelder spise, kan du flge to enkle ?regler". Frst hvis du ikke kan uttale det, vr skeptisk til  spise/drikke det. Den andre regel er, lytte til kroppen din og ikke ndvendigvis forskere, media eller de nyeste motediettene.

sette balanse og moderasjon ut i arbeid 

Foruten bare g etter flelsen, finnes det noen konkrete skritt du kan ta rent praktisk for  spise en balansert diett. Et godt sted begynne er  fokusere p  spise mer variert i hverdagen. Velg matvarer som er mindre bearbeidet til fordel for bearbeidet mat. Det er bedre spise et eple i stedet for  drikke eplejuice, fordi det inneholder mer mikronringsstoffer og fiber enn en juice, som i tillegg inneholder mer sukker ogs. 

 

Et balansert kosthold handler ikke bare om mat, men vannogs!  srge for at du er hydrert hjelper deg faktisk med fle deg mettere, som er et viktig signal kroppen din senderom at du kan stoppe spise. 

 

drikke to store glass vann 20 minutter fr mltider kan resultere i at du spiser 30% mindre mat! Dette bidrar til skape en flelse av metthet og tar plass i magen s det ikke m s mye mat til. I tillegg kan det  drikke mer vann holde deg borte fra brus og andre kaloririke drikkevarer. 

Til slutt, og dette kommer til kreve bevisst jobbing; du skal forst hvorfor du spiser visse matvarer. Er du sulten og det er derfor du vil ha potetgull eller spiser du fordi du kjeder degeller har hatt en utfordrende dag? Nr du vet hvorfor, kan du fokusere p hvordan du skal unng ta feil kostholdsvalg.

 

Kunsten er spise mat rik p gode nringsstoffer mesteparten av tiden og din favoritt mat en sjelden gang; noen kaller dette 80/20 regelen. tti prosent av tiden velger du mat som gir ossdrivstoff s vi kan jobbe, spille og restituere optimalt. Tjue prosent av tiden velger vi matvarer som elsker, uavhengig av nringsstoffer eller energitettheten. Det er for vrig en fordel om maten du elsker ogs er sunn.

2 kommentarer

julietalivstil

24.10.2017 kl.20:23

s godt ut☻

EasyLife Asker & Brum

24.10.2017 kl.20:26

julietalivstil: Mmmmm:)

Skriv en ny kommentar